Verkenners

De troep

De Verkenners zijn jongens en meisjes van 10½ tot en met 14½ jaar en zijn net als de welpen verdeeld in bakken of boten. Elke bak staat onder leiding van een bootsman/-vrouw, die wordt ondersteund door een kwartiermeester. Dit zijn de oudste en/of meest ervaren verkenners.
Zij dragen er zorg voor dat hun Lelievlet netjes in orde blijft en leren de nieuwe verkenners de basisbeginselen van het zeilen. Hiermee worden de eerste stappen gezet op weg naar verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

De Verkennerstroep draait iedere zaterdagmiddag opkomst. In het zomerseizoen, van mei tot en met oktober, zijn ze vrijwel iedere troepdag op het water. De activiteiten zijn dan: zeilen, roeien, wrikken, kano├źn, zwemmen, (wedstrijd)zeilinstructie en zeilspelletjes, waarbij spelenderwijs aan ontwikkeling en vaardigheden gewerkt wordt. In het zomerseizoen is de opkomst van 12:30 tot 16:30 uur. In de winter van 12:30 tot 14:30; tenzij het natuurlijk mooi weer is en we prima naast de Wilde Vaert langer buiten aan de boten kunnen werken

Natuurlijk worden de verkenners niet zomaar met een boot weggestuurd. Ze krijgen regelmatig instructie om te leren hoe het zeilen en roeien werkelijk gaat.
Die instructie krijgen ze met behulp van allerlei instructiespelen. Ook krijgen verkenners theorie over belangrijke vaar- en veiligheidsregels, benamingen van bootonderdelen alsmede over meteologie en windstanden.
Als een verkenner overvliegt naar de Wilde Vaert moet hij of zij zelfstandig een Lelievlet onder normale omstandigheden kunnen besturen.

In de eerste week van de zomervakantie gaan de Verkenners gezamenlijk met de Wilde Vaert op kamp. Ze gaan dan in hun boten achter de sleepboot "Brutus" naar een kampterrein aan het water. Tijdens dit tiendaagse kamp doen ze allerlei spelen op en aan het water. Er wordt in tenten geslapen en er is een grote tent om met z'n allen in te eten of 's avonds bij slecht weer programma te draaien. Het kamp wordt altijd in een bepaald thema gegoten.

Verder zijn er per jaar een aantal kortere en langere weekenden waaraan de verkenners mee kunnen doen. Met Hemelvaart kunnen de jongere verkenners meedoen aan "Ontmoeting"; een driedaags kampeerkamp in de bossen met verkenners van andere scoutinggroepen uit de buurt. De bootslieden en kwartiermakers gaan dan met de oudere afdelingen naar de Kagerplassen. Daar worden de Kaagcup-zeilwedstrijden (kortweg de Kaag) gezeild.
In september organiseert onze groep ook zeilwedstrijden voor scoutinggroepen uit onze regio/admiraliteit; alle verkenners doen hier aan mee. Indien zij zich weten te kwalificeren kunnen ze mee doen aan de Nederlandse Lelievlet Zeilwedstrijden (kortweg NK) te Harderhaven.

In het winterseizoen worden de boten opgeknapt. Verder staat er creatief bezig zijn, zwemmen, sport en spel en zo nu en dan een excursie op het programma.

Voor meer informatie:
Nora Marinusse06-23578991

Als een verkenner ongeveer veertien en een half is, kan hij/zij naar de Wilde Vaert "overvliegen". In overleg met de ouders/verzorgers en/of kind wordt bekeken wanneer dat gaat gebeuren.


 
 

Contactinformatie

Wilde Vaert (15 t/m 17½ jaar)

Noa Slooff
wildevaertleiding@willibrordusgroep.nl

Loodsen (18 t/m 21½ jaar)

Noa Slooff
loodsen@willibrordusgroep.nl

Waterscouting St. Willibrordus

Vlietdijk 14a
2811 NB Reeuwijk

SN