Uniek project levert ons een Lelievlet op

Geplaatst door Josti Meijers op maandag 28 februari 2011, 20:01
De Willies doen mee aan het project Boten bouwen- Vletten op de Maas. Wat houdt dat in? Leerlingen van een VMBO techniek opleiding gaan onderleiding van een leerschool een lelievlet bouwen. De Lelievlet wordt ter beschikking gesteld aan een waterscouting groep. Dit jaar mogen wij er één in ontvangst nemen.
Het project
Dit project is een initiatief van NML (Nederland Maritiem Land) en de KMR (Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam) in samenwerking met Scouting Nederland. Het is de vijfde keer dat dit project plaatsvindt. Diverse sponsoren waaronder de Marine en bovengenoemde instanties maken dit unieke project mogelijk. In totaal werken 12 VMBO scholen samen met 12 scoutinggroepen (waaronder de Willies én de Houtman) en 12 maritieme branches.
Het doel van het project is om VMBO-jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in de maritieme sector/ techniek.

Tijdens de wereldhavendagen op 2 september in Rotterdam, worden de vletten dan officieel overgedragen aan de scoutinggroepen.

Motief
De Lelievlet moet natuurlijk nog zo'n 'kenmerkend-voor-de-Willies' motief krijgen. Iedereen wordt opgeroepen om een ontwerp in te leveren. Zodra de vlet wordt opgeleverd kunnen we haar van dit uiteraard prachtige motief voorzien.

Roeiwedstrijd
Ons levert het een Lelievlet op. Maar niet voor niets. Als tegenprestaties nodigen wij de bouwers een keer op de groep uit, zorgen voor een persbericht, gaan regelmatig bij de bouw kijken en leren de bouwers roeien met de vlet. Dit laatste is van belang omdat er tijdens de Wereldhavendagen een roeiwedstrijd gehouden wordt tussen alle 12 vletten.

Om de bouwers les te geven nodigen we hen, samen met hun begeleiders, uit op de groep. Een datum hiervoor komt zodra de boten in het water liggen. De spannende vraag is wie de drie sterke roeiers van de Willies zijn die met de wedstrijd gaan mee doen, want het zou toch fantastisch zijn als we de roeiwedstrijd gaan winnen.

Weetjes
Bouwers en Opleidingscentrum
Vorig jaar werd de beste Vlet gebouwd door het Gemini College i.s.m. het opleidingscentrum IHC. Dit jaar maakt dit samenwerkingsverband de vlet voor de Willies.

Bouwers:
Gemini College te Ridderkerk.
Bouwers: Robin Bruins, Remco Houtsma en Robin Janssens.

Opleidingscentrum IHC:
Joop Labee, scheepsbouwer
Gerard den Buitelaar, praktijkbegeleider

Planning op hoofdlijnen
tot Juni bouwen aan de vletten
Jan-april VIP-excursies voor de bouwers
mei-juni keuring van de vletten
mei-juni oefenen met roeien
september Finale Wereldhavendagen 2011
- roeiwedstrijden
- prijsuitreikingen beste vlet
snelste vlet
botenbouwschool van het jaar
Scoutinggroep van het jaar


de foto's:


Link

http://www.vlettenopdemaas.nl/vlettenopdemaas/

over het Gemini College

Quote:
Gemini bouwt halve Armada voor scouting
Het is inmiddels bekend dat er in de sector Techniek van het Gemini College in Ridderkerk serieus aan de weg wordt getimmerd.
Al vele jaren worden er door de leerlingen in de afdelingen metaaltechniek en houtbewerking volwaardige lelievletten gebouwd. Gebeurde dat in het eerste jaar nog in de techniekhal zelf, vorig jaar mochten de leerlingen hun kunsten voor het eerst laten zien op de scheepswerf van IHC Kinderdijk.
Dit staaltje 'buitenschools leren' was dermate succesvol, dat de leerlingen ook dit jaar weer als volleerde vaklui aan de slag mogen in een hal van de scheepswerf.
Het gaat hier zoals u kunt zien niet om de constructie van een simpel werkstukje, maar om een enorme metalen zeil- en roeiboot, die tot op het laatste schot waterdicht, vakkundig en recht uitgelijnd in elkaar gelast moet worden, teneinde door de keurmeester een goedkeuring te mogen krijgen.
De vlonders en delen van de opbouw worden in een later stadium gemaakt en bewerkt door leerlingen van de afdeling houtbewerking. Er waren overigens ook aardig wat oud-leerlingen van het Gemini College aan het werk op de scheepswerf.

Onze school heeft in den lande inmiddels een goede reputatie opgebouwd wat resultaten betreft.
Zo werden bijna alle prijzen in de diverse categorieën in het verleden al een keer in de wacht gesleept, zoals best gebouwde vlet en meest enthousiaste school.
Voor het prolongeren van de laatste titel worden nu al hoge ogen gegooid, want er gaat ook dit jaar een tweede lelievlet gebouwd worden bij de Stream opleidingen bij de scheepswerf Damen Shipyards in Schiedam. Maar de focus zal dit jaar liggen op de nog ontbrekende prijs in de serie, die van snelste vlet.
Hoe alle wedstrijden ook mogen worden beslist, de scoutingverenigingen krijgen er dit voorjaar weer twee vakkundig gebouwde schepen bij!


Het kranten artikel

 
 

Contactinformatie

Wilde Vaert (15 t/m 17½ jaar)

Jacco Croonen
wildevaertleiding@willibrordusgroep.nl

Loodsen (18 t/m 21½ jaar)

Noa Slooff
loodsen@willibrordusgroep.nl

Waterscouting St. Willibrordus

Vlietdijk 14a
2811 NB Reeuwijk

SN