Blog van het project "Nieuwe sleper"

Mede mogelijk gemaakt door:

Rabobank Alphatron Convenient Rotortug Langerak de Jong Heemskerk Simon Lévelt QE International Oranjefonds Kringloopwinkel 'De Kring' Reeuwijk Pannenkoe

Op deze blog zult u regelmatig berichtjes voorbij zien komen waarin de voortgang van het project "Nieuwe sleper" te zien en lezen is.

Dit project heeft als doel een vervangende sleper te realiseren voor de "Guus". Een vijfkoppig projectteam bestaande uit leden van de groep zorgt ervoor dat dit project zeker tot een goed einde komt! De nieuwe sleper zal vóór de zomer van 2016 gereed zijn!

“Brutus”is de naam

20 jan 2018

Nu het project afgerond is kunt u voor informatie over “Brutus” naar zijn eigen pagina op deze website, zie alhier. Ook kunt u voor meer details over de bouw terecht op de Facebook-pagina. Ten slotte is er ook nog een mooie fotoreportage gemaakt welke u hier vind.

X-Nieuwe-sleper-009-BenW

 

Een nieuwe nieuwsbrief!

03 sep 2015

Banner

Het is weer zover! De nieuwe nieuwsbrief is een feit! Als het goed is kunt u hem vinden in uw mailbox, heeft u het mailtje verwijderd of wilt u een oudere nieuwsbrief lezen dan kunt u hieronder op de links klikken:

Nieuwsbrief 5

Nieuwsbrief 4

Nieuwsbrief 3

Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 1

Projectplan

01 jul 2015

Zoals u weet zijn we momenteel nog druk bezig met de aanpassingen aan het casco van de nieuwe sleper. De werkzaamheden aan het kajuitje (in de volksmond ook wel “Het gebouwtje” genoemd) en het voordek vorderen gestaagd! Er wordt in de avonduurtjes de nodige tijd gestoken in het rondslaan en het op maat slijpen van plaat. Ook is meneer Bob momenteel bezig de gehele stootrand aan te passen, dit om hem minder gevoelig voor corrosie te maken. Hoe hij dat doet kunt op op de illustratie hieronder goed zien!
Modificatie stootrand

Modificatie stootrand

Inmiddels zijn de stalen funderingsbalken ook geleverd. Binnenkort zullen we gaan beginnen deze te plaatsen. Ook is er inmiddels een start gemaakt met het prepareren van de motor. Er is al begonnen met het construeren van de motorsteunen. En binnenkort worden er ook flenzen gemaakt voor het watergekoelde uitlaatspruitstuk en de turbo. De werktekeningen hiervoor zijn reeds gemaakt.
  

Motorsteunen in ontwikkeling

    

Werktekening flenzen

 
   

De herkomst van het casco

15 jun 2015

Een oplettende nieuwsbrief-lezer en sponsor van ons project, Joris de Groot, attendeerde ons er terecht op dat we vergeten zijn te melden dat dit project zonder de bijdrage van de ‘STC-Group’ niet mogelijk was geweest. Joris heeft kunnen regelen dat de vlet waar wij mee begonnen zijn, geheel gebouwd door studenten van het Scheepsvaart en Transport College uit Rotterdam, voor een vriendschappelijk bedrag overgenomen kon worden voor het landje. Via deze weg willen wij Joris, de studenten van het STC en de organisatie vanuit het STC hartelijk bedanken voor hun werk!

Het casco in den beginnen

Uitstekend nieuws!

24 mei 2015

Heden ten dage na de barbecue van het ouder- en kind weekend wat op het moment van schrijven in volle gang is, bracht de (ex) 35+ stam heugedelijk nieuws! 

Enige tijd geleden is de 35+ stam wegens financiële redenen opgeheven. Echter heeft de 35+ stam de contributie van een jaar na de opheffing geschonken aan project “Nieuwe sleper”. Het gaat om een bedrag van € 583,00! Een fantastische en zeer welkome bijdrage! 

Graag willen we de 35+ stam dan ook hartelijk danken voor de gift en we hopen dat het wellicht aanzet tot meer sponsoring!
 

Jens met de symbolische cheque

 

De vlet ligt binnen, het werk kan beginnen!

30 apr 2015

Zaterdag 18 april is het casco vanaf ’t Landje vervoerd naar de loods van de familie Brouwer. Het vervoer werd uitgevoerd door André Schoonderwoerd van voorheen Annaars BV. Wij willen hem hier uiteraard voor bedanken! Vanaf nu is het de bedoeling dat er zo vaak mogelijk geklust wordt. Doordeweeks, ’s avonds, ’s nachts, ’s ochtends en in vakantie, het gaat allemaal voorkomen!

Het vervoer verliep zeer soepel, de dag van te voren hebben we het casco van zijn plek getrokken met takels en auto’s. Zo stond het casco er beter bij en handiger voor de takel vande vrachtwagen. Het terrein ziet er sindsdien al heel wat leger uit, zeker nu ook de lelievletten (gelukkig) weer in het water liggen.

Casco hangt in de takels

Casco hangt in de takels

In de takels

In de takels

Bok (op wielen) eronder

Bok (op wielen) eronder

De takelwagen tilt het casco met gemak op!

De takelwagen tilt het casco met gemak op!

De dag van te voren werd de vlet alvast op een handige plek gezet.

De dag van te voren werd de vlet alvast op een handige plek gezet.

Op transport!

Op transport!

Projectgroep

18 feb 2015

Inmiddels is er een projectgroep ontstaan. Deze groep bestaat uit 5 mensen die het voortouw zullen gaan nemen bij de bouw van de nieuw sleper. Het is een zeer gevarieerd team wat (tot op heden 🙂 ) zeer goed samenwerkt en elkaar aanvult waar nodig.

Graag stellen wij onszelf voor.

Adriaan: Adriaan heeft wederom een nautische achtergrond. Buiten dat hij zelf op een schip woont, volgt hij een opleiding in de binnenvaart. Tevens heeft Adriaan ervaring met het het opbouwen van schepen.

Asu: Asu zijn specialiteit ligt vooral bij het ronkend hart van de sleper. Hij is namelijk werkzaam als service monteur bij een bedrijf dat in scheepsdiesels handelt. Daarnaast weet Asu ook het nodige van het elektronische gedeelte af.

Meneer Bob: Meneer Bob is degene die iedereen enthousiast heeft gemaakt voor het project en de aanzet tot uitvoeren heeft gegeven. Hij is momenteel nog bezig met een studie in de maritieme sector. Naast verstand van buitenboordmotoren te hebben weet meneer Bob ook wel om te gaan met diverse soorten lasapparaten.

Robin: Robin is werkzaam in de olie en gas industrie en heeft de minst nautische achtergrond. Echter door zijn studie Mechatronica kan hij op elektrisch en mechanisch gebied zijn bijdrage leveren. Evenals in het teken en constructiewerk. Dit team gaat ervoor zorgen dat het project zeker tot een goed einde komt!

Jens: Jens woont net als z’n broer Adriaan op een schip en is bezig met de studie scheepsbouw. Hij kent het theoretische gedeelte van de materie als één van de beste. Het reken en tekenwerk is dus wel aan hem besteed.

In den beginnen…

13 feb 2015

Al enige tijd hangen er binnen de groep ideeën in de lucht voor een nieuw sleper. Dit vanwege de steeds zorgwekkender wordende staat van de huidige sleper de “Guus”. De gebreken stapelen zich steeds meer op en de onderhoudskosten gaan langzamerhand in de papieren lopen.

IMG_1218

Mooie actiefoto van de “Guus”

“Guus” in betere tijden

De ideeën over een nieuwe sleper werden plotseling wel heel concreet toen we in 2012 van een school een nieuw casco aangeboden kregen… Geheel door studenten in elkaar gelast en zeer geschikt ter vervanging van onze “Guus”.

Casco in aanbouw

Casco in aanbouw

Het casco op transport

Het casco op transport

Vanaf dat moment startte de ontwikkeling van de plannen met onze nieuwe aanwinst. Wat is het einddoel? Waar liggen de prioriteiten? Wat is er technisch mogelijk en financieel verantwoord? Op al deze en nog veel meer vragen moet een antwoord komen!

 
 

Contactinformatie

Wilde Vaert (15 t/m 17½ jaar)

Jacco Croonen
wildevaertleiding@willibrordusgroep.nl

Loodsen (18 t/m 21½ jaar)

Noa Slooff
loodsen@willibrordusgroep.nl

Waterscouting St. Willibrordus

Vlietdijk 14a
2811 NB Reeuwijk

SN